Żeberka ze "świni złotnickiej" w BBQ na bazie piwa

Składniki:

Cienkie żeberka bez przerostów1kg
Sól i pieprz 
Ketchup „słodka Ania”1 butelka
Cukier brązowy1/4 szklanki
Sos worcestership1 łyżka
Cebula biała2 szt.
Śliwka suszona10 szt.
Książęce Ciemne Łagodne0,5 l
Słodka papryka 
Kminek 
Ocet winny czerwonydo smaku

Przygotowanie:

Żeberka:

Żeberka natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 60 minut.

Sos BBQ:

W garnku rozpuść cukier na karmel. Dodaj śliwki i posiekaną cebulę. Całość smaż około 5 minut cały czas mieszając. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając. Po godzinie całość zmiksuj.

Upieczone żeberka natrzyj sosem BBQ i zgrilluj. Za każdym razem obracając smaruj kolejną warstwą BBQ.

Komentarz

Pieczone żeberka w połączeniu ze śliwkami i sosem BBQ to doskonałe zestawienie „ciemnych” aromatów. Smakosze nie tonują takiej kompozycji lekkimi, jasnymi piwami. Doskonałym wyborem do tej potrawy jest piwo Książęce Ciemne Łagodne, które łączy lekki smak z pełnią aromatu. Palona goryczka tworzy udaną kompozycję z karmelizowaną skórką żeberek. Śliwki zaś współgrają z nutą suszonych owoców obecną w piwie.