Gulasz jagnięcy duszony w ciemnym piwie z dodatkiem ziaren kawy

Składniki:

Mięso Gulaszowe jagnięce70 dkg
Mąka 
Marchew2 szt.
Por2 szt.
Pietruszka2 szt.
Kapusta włoskakilka liści
Koper włoskipół bulwy
Kilka ziaren kawy 
Książęce Ciemne Łagodne1 litr
Woda przegotowana700 ml
Czekolada gorzka4 kostki
Pieczywo razowe5 kromek

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z solą i obtocz w niej kawałki jagnięciny. Tak przygotowaną jagnięcinę podsmaż na oleju i odłóż na talerz. Na tłuszczu, który pozostał przesmaż posiekaną marchew, pora, pietruszkę, koper i kapustę. Następnie dodaj mięso i zalej wodą. Duś aż połowa odparuje. Dolej piwo, zmniejsz ogień i gotuj aż jagnięcina będzie miękka. Pod koniec dodaj kawę, pieczywo i czekoladę. Poczekaj aż się wszystko rozpuści, a sos zgęstnieje.

Komentarz:

Tam, gdzie częścią potrawy jest piwo, obowiązkowo należy je podać do posiłku. Książęce Ciemne Łagodne jest idealną bazą do sosów i gulaszu. Nie rozcieńcza mięsnego ekstraktu lecz dodatkowo wzbogaca go o ciemne, aromatyczne nuty. Kawa obecna w potrawie podkreśla charakter piwa, przeplatając smak potrawy z piwnym bukietem.