Stek z sezonowanego antrykotu z sałatką z rukoli

Składniki:

Sezonowany antrykot (może być niesezonowany ale z mięsnej rasy krów)4 steki po 400 g
Rozmaryn 
Czosnek3 ząbki
Ocet balsamiczny4 łyżki
Musztarda Dijon1 płaska łyżka
Cebulka szalotka20 dkg
Cukier brązowy4 łyżki
Książęce Ciemne Łagodne300 ml
Rukola15 dkg
Pomidorki koktajlowe20 dkg
Cytryna1 szt.
Parmezan20 dkg
Oliwa 

Przygotowanie:

Stek z sezonowanego antrykotu:

Ocet wymieszaj z musztardą, czosnkiem i ziołami. Po czym tak przygotowaną mieszanką natrzyj steki. Steki odstaw w ciepłe miejsce tak by osiągnęły pokojową temperaturę. 

W rondlu zrób karmel i dodaj cebulki. Następnie zmniejsz ogień do minimum i duś mieszając około 15 minut. Dodaj piwo i duś aż się zredukuje. Steki smaż na mocno rozgrzanym grillu 3 minuty z każdej strony.

Sałatka z rukoli:

Pomidorki zgrilluj i wymieszaj z rukolą, skórką i sokiem z cytryny oraz płatkami parmezanu. Skrop oliwą.

Stek polej sosem z cebulek.

Komentarz:

Łagodny smak piwa Książęce Ciemne Łagodne i jego głęboki aromat jest doskonałym dodatkiem do wołowiny. Soczystość średnio wysmażonych steków komponuje się tutaj z orzechowo – karmelowym bukietem. Goryczka pochodząca od rukoli jest uzupełniana przez wytrawną goryczkę palonego słodu. Zarówno steki jak i piwo ciemne łagodne łączą bogaty aromat ciemnych nut karmelu ze stonowaną pełnią smaku. Chmielowo – słodowa goryczka przemywa kubki smakowe i pozostawia przyjemny kawowy finisz.