Suflet czekoladowo kawowy z malinowym sosem

Składniki:

Gorzka czekolada2 tabliczki
Żółtka5 szt.
Białka6 szt.
Cukier brązowypół szklanki
Śmietana 36%500 ml
Masłołyżka
Kawa espresso1 filiżanka
Maliny30 dkg
Skórka z jednej cytryny 
Werbena cytrynowa lub mięta 
Kardamon4 ziarna lub pół łyżeczki w proszku
Sok z jednej pomarańczy 

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietaną i masłem. Dodaj kawę. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Lekko przestudzoną czekoladę połącz z żółtkami. Białka ubij na sztywno i powoli dodawaj do pozostałej masy. Sufletówki natrzyj od wewnątrz masłem i oprósz mąką lub tartą bułką. Gotową masą wypełnij pojemniczki (do 3/4) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20min. Na patelni umieść maliny wraz z pozostałymi składnikami i duś na małym ogniu aż się rozpadną. Całość przetrzyj przez sito. Suflety polej sosem i udekoruj miętą oraz malinami.

Komentarz:

Ciemne Łagodne to piwo złożone ze słodkiej i goryczkowej „strony”. Dzięki temu skutecznie akompaniuje deserom czekoladowym. Tak jak w gorzkiej czekoladzie piwo to łączy słodki zapach z wytrawnym, kakaowym smakiem i cierpko-palonym finiszem. Czekoladowo – kawowy suflet i piwo ciemne łagodne to przykład takiej właśnie słodko – goryczkowej kompozycji.