Cielęce kotleciki w ziołowej skorupce z sałatką z pieczonych warzyw

Składniki:

Schab cielęcy z kostką2 małe całe schaby
Bułka tartapół szklanki
Świeże zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia 
Sól i pieprz 
Książęce Czerwony Lager1 szklanka
Pietruszka mała2 szt.
Papryka czerwona1 szt.
Papryka chili1 szt.
Czosnekpół główki
Cebula czerwona2 szt.
Pomidor2 szt.
Małe buraki2 szt.
Oliwa 
Bazylia / tymianek / rozmaryn 
Ocet balsamiczny 
Sól / pieprz 

Przygotowanie:

Schab:

Zioła bardzo drobno posiekaj i połącz z bułką tartą lub zmiksuj z bułką. Schab oczyść, wytrzyj i namocz chwilę w piwie. Namoczony schab posól i popieprz, po czym natrzyj bułką z ziołami i obsmaż. Następnie przełóż go do pieca i piecz około 15 minut w temperaturze 160°C.

Sałatka z pieczonych warzyw:

Pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż. Słodką i ostrą paprykę pozbaw gniazda i przekrój na pół. Tak samo zrób z pozostałymi warzywami. Wrzuć wszystko do miski, dopraw i wymieszaj z pozostałymi produktami. Przełóż do w miarę płaskiej brytfanki i piecz w temperaturze 160°C do czasu aż buraki będą miękkie co jakiś czas mieszając. Schab rozkrój w kostkę i podawaj z warzywami.

Komentarz:

Ziołowy charakter potrawy znakomicie koresponduje z chmielowym bukietem piwa, tworząc zgrane połączenie. Przypieczona skórka schabu nabiera dodatkowych nut gdy popijamy je Czerwonym Lagerem, w którym obecne są słodowo – karmelowe nuty. Reszty dopełnia delikatny, owocowy bukiet piwa, który kontrastuje z daniem i delikatnie ożywia jego charakter.