Fondue serowe z ostrą papryka i kawałkami chleba do maczania

Składniki:

 

Serek topiony "cheddar"6 trójkącików
Ser żółty cheddar8 dkg
Mleko 3.2%3/4 szklanki
Papryka w proszku ostra 
Kminek (opcjonalnie) 
Chleb pokrojony w 10 cm paski 
Masło1 łyżka

Przygotowanie:

Founde serowe:

W rondlu na maśle rozpuść starty ser, po czym dodaj serki topione. Całość wymieszaj. Po chwili dodaj mleko i mieszaj energicznie aż zgęstnieje. Dopraw przyprawami.

Chleb:

Chleb rozłóż na blasze i upiecz na chrupko. Kawałki chleba maczaj w fondue.

Komentarz:

Fondue serowe to idealna piwna przekąska. Nie każde jednak piwo nadaje się do akompaniowania tej potrawie. Czerwony Lager dzięki wysokiej zawartości ekstraktu i idealnej zawartości alkoholu nie potęguje pikantnego smaku ostrej papryki i sera. Doskonale jednak orzeźwia i chłodzi kubki smakowe sprawiając, że po każdym łyku mamy ochotę na kolejny kęs potrawy.