Grillowane krewetki z pikantną salsą pomidorową

Składniki:

Krewetki 16/20 (surowe i obrane)70 dag.
Limonka2 szt.
Oliwa 
Mielony kmin rzymski lub kminek 
Pomidory3 szt.
Chili1 szt.
Czerwona cebula1 szt.
Limonka1 szt.
Cukier brązowy2 łyżki
Czosneka2 ząbki
Płynny koncentrat pomidorowy1 szklanka
Kolendrapół doniczki
Kmin rzymski 

Przygotowanie:

Grillowane krewetki:

Do miski zetrzyj skórkę z limonki oraz wyciśnij sok. Dodaj kminek wedle własnego uznania, oliwę, sól, pieprz i natrzyj tym krewetki. Krewetki smaż z obu stron na grillowej patelni lub piecz około 15 minut w temperaturze 190°C.

Salsa pomidorowa:

Pomidory opal nad ogniem i włóż do miski, dodaj sok z limonki, czosnek, cukier i chili – zmiksuj na gładki płyn. Dodaj do salsy posiekaną drobno kolendrę, cebulę, kminek, sól i koncentrat – wymieszaj.

Salsę podawaj obok krewetek.

Komentarz:

Połączenie pikantnych nut pomidorowej salsy i łagodnego smaku krewetek doskonale współgra ze smakiem i bukietem piwa Czerwony Lager. Podczas gdy wyraźna chmielowa goryczka podkreśla ostrość potrawy, słodowa pełnia tonuje i uzupełnia całość nawiązując do słodyczy brązowego cukru. Goryczkowy finisz doskonale opłukuje kubki smakowe, usuwając pikantny posmak potrawy i przygotowując zmysły na dalsze sensoryczne doznania.