Karmelizowane pory zawinięte z serem brie w jagnięcej szynce

Składniki:

Cienkie pory4 szt.
Miód4 łyżki
Tymianek 
Ser brie1 małe opakowanie
Szynka jagnięca lub inna długodojrzewająca12 plastrów

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej 100 ml wody z miodem i tymiankiem. Poczekaj aż miód zacznie się lekko pienić. Pora pokrój na 12 kawałków i wrzuć na patelnię. Plastry szynki rozłóż i na każdy połóż kawałek pora i ser. Całość zwiń. Tak przygotowane pory wstaw na 10 minut do pieca rozgrzanego do 160°C.

Komentarz:

W tym daniu mamy do czynienia z bogatym i złożonym aromatem jagnięciny, sera brie i porów. Czerwony Lager znakomicie spełnia to rolę wytrawnego dodatku, który nie przysłania bukietu potrawy i umiejętnie oraz delikatnie podkreśla jej najistotniejsze elementy. Nuty miodowe, tymianku i porów znajdują wsparcie w słodowej pełni smaku, chmielowym bukiecie i goryczkowym finiszu piwa.