Stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym

Dopadł Cię duży głód? Przygotuj stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym!

Składniki

200 g polędwicy wołowej
masło klarowane do smażenia
0,5 kg ziemniaków
40 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
150 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
 

Przygotowanie

Pamiętaj, żeby mięso wyciągnąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem.

W tym czasie przygotuj sos jogurtowy i pieczone ziemniaki:  

1. Jogurt naturalny (150 ml) wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, pieprzem i solą.

2. 0,5 kg obranych i pokrojonych w półksiężyce ziemniaków włóż do zimnej wody i wypłucz (najlepiej dwukrotnie), aby usunąć nadmiar skrobi, a potem je osusz.

3. W osobnej misce wymieszaj 40 ml oleju rzepakowego z przyprawami (połącz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i słodkiej papryki).

4. Polej osuszone ziemniaki gotową marynatą i wymieszaj.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie ułóż ziemniaki.

6. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 15–20 minut, następnie wyciągnij, wymieszaj, aby ziemniaki przypiekły się równomiernie, i wstaw na kolejne 20 minut.

7. Posól stek (200 g polędwicy wołowej) posól z jednej strony (tej, która będzie najpierw smażona).

8. Polędwicę wyłóż na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem klarowanym.

9. Aby uzyskać mięso średnio wysmażone, należy smażyć stek przez ok. 2 minuty z jednej strony.

10. Po obsmażeniu steka z dwóch stron ściągnij mięso z patelni grillowej i odłóż na 10–15 minut (najlepiej na kratkę z piekarnika), aby odpoczęło. W tym czasie nie należy go nakłuwać ani od razu kroić, aby pozostało soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Skosztuj dania z piwem Książęce IPA.