Szarpana wołowina z ryżem, czarną fasolą i limonką

Ale Meksyk! Szarpana wołowina z ryżem, czarną fasolą i limonką to sycące, aromatyczne danie idealne na fiestę!

Składniki

1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 drobno posiekany
ząbek czosnku)
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
1,5 kg wołowiny bez kości (np. udziec)
olej rzepakowy do smażenia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skóry (lub 1 opakowanie krojonych
pomidorów z puszki)

 

Przygotowanie

1. Przygotuj marynatę.

2. 1,5 kg wołowiny bez kości (np. udźca) dokładnie natrzyj mieszanką z łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, suszonej kolendry, oregano i czosnku, soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.

3. W brytfance z grubym dnem rozgrzej 2–3 łyżki oleju i przesmaż mięso z każdej strony na brązowy kolor.

4. Zmniejsz ogień i na chwilę wyciągnij mięso.

5. Do sosu, który się wytworzył, dodaj pozostałą część marynaty, posiekaną małą cebulę, zmiażdżone 2 ząbki czosnku,  5 łyżek oleju, 50 ml soku z limonki, 500 ml bulionu oraz 400 g pomidorów bez skóry (lub 1 opakowanie krojonych pomidorów z puszki) i porządnie wymieszaj.

6. Włóż mięso do sosu, jeśli sos nie przykrywa mięsa do 3/4 wysokości – dolej wody niegazowanej.

7. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 3 godziny.

8. Następnie ściągnij pokrywkę i gotuj 30 minut.

9. Po tym czasie, jeśli mięso jest miękkie, wyciągnij je z brytfanki i delikatnie poszarp na kawałki dwoma widelcami.

10. Sos redukuj bez przykrywki jeszcze przez ok. 10–15 minut.

11. Wymieszaj całość.

12. Ugotuj brązowy ryż według wskazówek na opakowaniu.

13. Wymieszaj go z ugotowaną czarną fasolą lub fasolą z puszki (możesz też położyć ją obok ryżu na talerzu).

14. Udekoruj danie ćwiartkami limonki i świeżą kolendrą.

Za długi czas oczekiwania należy Ci się nagroda! Serwuj danie z piwem Książęce IPA.