Chrupiące skrzydełka w miodowo kolendrowej pikantnej panierce

Składniki

Skrzydełka bez lotek30 szt
Papryka słodka 
Papryka chili1 mała sztuka
Książęce Złote Pszeniczne100 ml
Ketchup2 łyżki
Miód wielokwiatowy4 łyżki
Sok z jednej cytryny 
Sezam1 łyżeczka
Świeża lawenda1/4 doniczki lub tymianek
Olej do głębokiego smażenia30 szt

Przygotowanie

Panierka:

Chili i kolendrę drobno posiekaj i połącz z miodem, ketchupem, sokiem, piwem, sezamem i ziołami. Wymieszaj i odstaw.

Skrzydełka:

Skrzydełka przekrój na chrząstce na dwie części i natrzyj solą oraz słodką papryką. Smaż na chrupko w mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone skrzydła wymieszaj w powstałym sosie i podaj.

Komentarz

Musujący smak piwa Książęce Złote Pszeniczne sprawia, że wszystkie składowe tego dania grają niczym w dobrej orkiestrze. Miód i sok z cytryny uzupełniane są przez słodko-kwaśne nuty typowe dla piw pszenicznych. Delikatny, owocowy bukiet piwa nadaje całości wrażenie lekkości i umiejętnie tonuje ostre nuty potrawy.