Halibut gotowany na parze w liściach szpinaku z sosem jajecznym

Składniki

Steki z halibuta4 x 200 gram
Szpinak40 dkg
Skórka z cytryny 
Czosnek2 ząbki
Pieprz kolorowy 
Żółtka4 szt.
Miód1 łyżka
Sok z połowy cytryny 
Musztarda Dijon1 spora łyżka
Piwo pszeniczne100 ml
Skórka z połowy cytryny 

Przygotowanie

Steki natrzyj pieprzem, skórką i startym czosnkiem. Liście szpinaku sparz i układaj bardzo ciasno na przeźroczystej folii, tak by móc dokładnie zawinąć stek. Zwiniętego w folii włóż do lodówki i zostaw na parę chwil. Później paruj steka już bez folii około 20 minut. W misce roztrzep żółtka z pozostałymi składnikami i przenieś nad parę (tak zwana kąpiel wodna). Bardzo energicznie trzep aż sos stanie się gęsty i puszysty.

Komentarz

Ryba gotowana na parze to kwintesencja lekkiego i delikatnego smaku. Nie każde piwo sprosta takiemu daniu tak, by nie przytłoczyć go swoim charakterem. Delikatny smak Książęce Złote Pszeniczne i jego łagodna, trochę cierpka goryczka sprawia, że ryba nie traci nic ze swojego szlachetnego smaku. Kwaśny smak skórki cytrynowej i szpinaku spotyka się z kwaskowym finiszem piwa, dzięki czemu całość tworzy złożoną kompozycję.