Kurczę zagrodowe duszone z warzywami w piwie

Składniki

Kurak zagrodowy1 szt.
Marchew2 szt.
Cebula słodka2 szt.
Seler40 dkg
Suszona żurawina5 dkg
Papryka słodka długa3 szt.
Musztarda Dijon2 łyżki
Masło2 łyżki
Tymianek, estragon i szałwia 
Książęce Złote Pszeniczne1 litr

Przygotowanie

Kurczaka pokrój na 6 części - skrzydełka, piersi, podudzia, pałki. Następnie natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Przesmaż na rozgrzanym maśle i dorzuć posiekane warzywa. Chwilę smaż, po czym dodaj musztardę, żurawinę. Całość zalej piwem. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż płyn w większości odparuje i sos stanie się gęsty.

Komentarz

Zioła, pieprz i ostra musztarda obecne w potrawie nadają jej zdecydowanego, ekspansywnego charakteru. Książęce Złote Pszeniczne dzięki miękkości smaku i lekkości aromatu skutecznie orzeźwia kubki smakowe po każdym kęsie potrawy. Cierpki, rześki finisz piwa pozwala dłużej cieszyć się smakiem potrawy. Delikatna owocowość piwa nawiązuje do żurawiny obecnej w potrawie.