NALEŚNIKI NA BOGATO

Składniki:

na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki, szczypta soli, szczypta cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml mleka, 100 ml maślanki, 3 jajka
dodatki: 100 g boczku w plasterkach, miód, 200 ml śmietany 30%, orzechy włoskie

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na naleśniki: 300 g mąki dopraw szczyptą soli i cukru pudru, dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml mleka, 100 ml maślanki, 3 jajka. Całość mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. 100 g boczku w plasterkach posmaruj miodem i upiecz w temp. 200 stopni. Ubij 200 g śmietany 30%. Usmażone naleśniki przełóż śmietaną i boczkiem – ułóż kilka warstw. Całość posyp orzechami i oblej miodem.