Pumpernikiel z makrelą i ricotto na ostro

Składniki

Wędzona makrela 
Razowy chleb pumpernikiel 
Czerwona papryka wędzonatrzy szczypty
Pieprz cayennejedna szczypta
Serek ricottadwie czubate łyżki
Majonezłyżka
Sok z cytryny4 krople
Sól 
Pieprz 
Oliwa z oliwekpół łyżeczki
Opcjonalnie do dekoracji: 
Sałata rzymska 
Czerwona, świeża papryka 
Szczypiorek 

Przygotowanie

Makrelę, ricottę i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w misce i delikatnie mieszamy. Odkładamy na 15 min w chłodne miejsce.

Wycinamy krążki z pumpernikla i nakładamy schłodzoną pastę.

Przekąskę można ozdobić drobno posiekaną sałatą rzymską, czerwoną papryką lub szczypiorkiem.

Przekąska smakuje najlepiej podana z piwem Książęce Złote Pszeniczne.