Sałatka z buraczków, bundza, orzechów laskowych i rukoli

Składniki

Spore upieczone buraki3 szt.
Bundz30 dkg
Orzechy laskowegarść
Rukola10 dkg
Sok z połowy cytryny 
Olej z pestek dyni5 łyżek
Pomidor koktajlowy10 dkg

Przygotowanie

Buraki pokrój na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny, porwaną rukolę, poszarpanego bundza, pokrojone pomidorki i olej z pestek. Orzechy upraż na suchej patelni, dołóż do sałatki i  wymieszaj.

Można podać z podpłomykami.

Komentarz

Słodowy bukiet piwa Książęce Złote Pszeniczne to połączenie nut maślanych i orzechowych. Dzięki tej kompozycji piwo nadaje się do akompaniowania orzechom, serom a także pestkom dyni. Rukola obecna w potrawie dodaje pikantnej, garbnikowej goryczki. Łagodny finisz piwa Książęce Złote Pszeniczne wygasza ją i sprawia, że danie nabiera spójnego charakteru.